Het programma voor het Stadmakerscongres stel je zelf samen. Download de app en markeer je favorieten!

Duurzame dilemma’s

Beeld: Huis van de Toekomst

Van geïsoleerde nieuwbouwwoning tot tochtig huurhuis: in deze werktafelsessie ga je aan de slag met duurzame dilemma’s die zich voordoen rondom de energietransitie.

Achter de voordeur van Rotterdammers door de hele stad gaat de energietransitie en klimaatcrisis niet over warmtepompen en zonnepanelen, maar over schimmel, kou en gaskachels. Het Huis van de Toekomst werkt vanuit het professor Oud-blok aan de energietransitie: met gemeenschappelijke voorzieningen en anders denken over eigenaarschap bouwen zij in Bospolder-Tussendijken aan de wijk van de toekomst. De vernieuwing van dit woonblok biedt kansen om deze te realiseren.

Op het Stadmakerscongres presenteren zij het door bewoners samengestelde Programma van Eisen voor de ontwikkeling van hun blok en denken we samen na over de systemische patronen die schuilgaan achter de reële problemen. Wat kunnen we leren van de lage voetafdruk van deze bewoners? Wat moeten we loslaten om tot gedeelde voorzieningen, eigenaarschap en publieke ruimte te komen? Kunnen we de transitie versnellen door een ander pad te kiezen?

Over ateliermeester Robbert de Vrieze

Robbert de Vrieze (Westenschouwen, 1973) is maatschappelijk ontwerper & architect. Hij opereert op het snijvlak van ontwerp, politiek en economie met zijn bureau en netwerk Transformers. In 2013 was hij medeoprichter van WIJ Delfshaven; een (a-)politiek netwerk van bewonersinitiatieven in Rotterdam West. Hij deed succesvol mee met lokale verkiezingen en heeft 4 jaar als volksvertegenwoordiger in de Gebiedscommissie Delfshaven gediend. Hij is ook mede-initiatiefnemer van Delfshaven Coöperatie, een wijkcoöperatie met een lokaal investeringsfonds voor de lange termijn waardeontwikkeling van Bospolder-Tussendijken.

 

Werkvorm

Na een introductie vanuit het Huis van de Toekomst bespreken Havensteder en de gemeente zowel hun visie als de dilemma’s rondom verduurzaming van bestaande voorraad. Na de plenaire opening gaan we uiteen in de verschillende werktafels, waarbij de volgende vragen centraal staan:

– Hoe zorgen we dat bewoners eigenaarschap voelen over hun leefomgeving?

– Wat moeten bewoners en professionals loslaten om te komen tot een energietransitie die gaat om gedeelde voorzieningen?

-Welke belofte doen we aan de kinderen van het Prof. Oud blok in 2050?

Aanwezig zijn: moderator Robbert de Vrieze; Ayse Budaklier Yalcinkaya, Thamar Kemperman, Maurik Stomps en Moni Siegfried (Huis van de Toekomst); Peter Arnts (Havensteder); Brigitte de Wit (Gemeente Rotterdam)