Het programma voor het Stadmakerscongres stel je zelf samen. Download de app en markeer je favorieten!

Rotterdam 2125: de stad over 100 jaar

Foto: Dakakker, Frank Hanswijk

Op het SMC22 wordt voor de allereerste keer een lange termijnvisie geïntroduceerd. Hoe zie jij de stad voor je als je een beeld probeert te schetsen van de stad over 100 jaar? Met deze denkoefening proberen we de transities die vandaag moeten beginnen, beter vast te pakken.

Niet enkel op zoek naar mooie vergezichten, maar juist terug redeneren. Door na te denken over de generaties na ons, ontstaat er ruimte om te ontsnappen aan de haast, chaos en overzichtelijkheid van de korte termijn en kunnen we onszelf helpen met de vraag: ‘Wat moeten we nú doen?’

Dat de toekomst groener, adaptiever en natuurinclusiever moet zijn lijkt evident. Maar hoe komen we tot dit beeld? Kunnen we de oplossingen ook samen met de inwoners van de stad tot stand brengen?

Toekomstdenken

Deze denkoefening wordt niet alleen op dit Stadmakerscongres gedaan. Het College van Rijksadviseurs grijpt dit uitgangspunt aan om de komende jaren in Ateliers het toekomstdenken toe te passen op concrete vraagstukken. Ook de Universiteit Wageningen presenteerde al een aantal jaar geleden een kaart van Nederland in 2120 waarin een gedeelte van Rotterdam bestemd was als een groene uitwijkzone voor de Maas.

Tijdens dit Grote Zaal programma gaan een aantal van deze betrokkenen in gesprek over hoe het nadenken over de toekomst ons nog duidelijker dwingt heldere keuzes te maken over vandaag. Met als uitgangspunten een aantal gegeven zekerheden, zoals klimaatverandering en grondstoffen die eindig zijn.

Afsluiting: Ukraine the Nederlands Urban Network (UNUN)

In een kort vraaggesprek gaat de Oekraïense stedenbouwkundige en initiator van ‘Ukraine the Netherlands Urban Network (UNUN), Oleksandra Tkachenko, in gesprek met Rijksbouwmeester Francesco Veenstra. Zij bespreken de Nederlands-Oekraïense samenwerking waarin professionals op het gebied van ruimtelijk ontwerp op hun gezamenlijke denkkracht inzetten voor de wederopbouw van Oekraïne. Tevens vindt de lancering van unun.nu plaats, een online platform gericht door het College van Rijksadviseurs ter ondersteuning van het initiatief.