Het programma voor het Stadmakerscongres stel je zelf samen. Download de app en markeer je favorieten!

Hoe maken we de transitie(s) mogelijk?

Foto: Frank Hanswijk

Binnen de grote opgaven waar we als stad voor staan, zijn transities als de energietransitie, de klimaatopgave, het verduurzamen van sociaal maatschappelijke structuren en burgerbetrokkenheid allemaal aan de hand. In deze sessie verkennen we waar tegenaan gelopen wordt in het duurzaam vormgeven van de transities.

Er zijn talloze mogelijkheden voor het duurzaam vormgeven van de transities. Houten gebouwen, groene daken, natuurinclusieve gevels en materialen, maar ook duurzame samenwerkingen tussen initiatiefnemers, overheid en markt op het gebied van maatschappelijke opgaven. Om echt vaart te maken met deze transities moeten ook verdienmodellen, de grenzen tussen privaat en publiek, juridische zekerheden en de hoogte van rendement bespreekbaar worden gemaakt.

Duurzaam vastgoed

Tijdens het eerste deel van deze sessie in de Grote Zaal neemt Helen Toxopeus (Sustainable Finance Lab) ons in een introductie mee in de wereld van financiering van vastgoed en gaat moderator Geert Maarse in gesprek met initiatiefnemers rondom duurzaam vastgoed vanuit ontwerp, markt en overheid. Met o.a.: Robert Winkel (Mei architects and planners) en Maarten Janssen (Amvest).

Maatschappelijk vastgoed

In het tweede deel van deze sessie gaan we in gesprek over maatschappelijk vastgoed. Om sterke plekken te realiseren waar maatschappelijke waarde en economisch belang in evenwicht zijn is een samenwerking tussen overheid, markt en maatschappij gewenst. De verantwoordelijkheid voor deze huisvestingsopgave is door een terugtrekkende overheid en marktwerking versnipperd geraakt. In dit gesprek onderzoeken we hoe initiatief, ontwerp en ontwikkelen kunnen bijdragen aan nieuwe vormen van samenwerking voor het verstevigen van de plek van maatschappelijk vastgoed in de wijk. Met o.a.: Marieke Hillen (Wijkpaleis) en Petra Rutten (Van der Leeuwkring).