Het programma voor het Stadmakerscongres stel je zelf samen. Download de app en markeer je favorieten!

Halprogramma

Loop langs diverse maquettes van de stadse ontwikkelingen in Rotterdam, verdiep je in studentenwerk vanuit de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en Hogeschool Rotterdam, of doe de Stadmaker Zelftest: wat voor type stadmaker ben jij? Op het Stadmakerscongres staan diverse organisaties de gehele dag met hun eigen project in de foyers van Theater Zuidplein. Het halprogramma is de gehele dag te bezoeken.

 

Op weg naar een koers voor Zuid 

Bekijk de vogelvlucht kaart van Rotterdam Zuid, getekend door Sander de Knegt. Hierop staan de ontwikkelingen rondom Zuid tot 2040 waarover Gemeente Rotterdam in het kader van de Koers op Zuid over in gesprek wilt.

Samen op Zuid – een nieuwe stadsdialoog

Op welke manier brengen we kennis en informatie naar de bewoners van de stad? En welke rol kan het onderwijs daarbij spelen? Het programma Stadsleven van het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie van de Hogeschool Rotterdam neemt je mee in het leeravontuur dat ze zijn aangegaan. Dit programma staat in verbinding met de klimaattour (ochtendprogramma) en de verhalentafel (middagprogramma wijk aan zet).

De stadsprojecten

De komende jaren komt er veel meer groen in de stad. Groene pleinen, parken en straten  waar je kunt wandelen, sporten of juist even lekker zitten. Groen is nodig om de stad af te koelen bij warm weer en om wateroverlast te voorkomen als het regent. Al dat groen is ook goed voor de biodiversiteit. Hoe dit gaat gebeuren in Rotterdam laat Gemeente Rotterdam je zien aan de hand van de stadsprojecten.

Welk type stadmaker ben jij?

Doe de Stadmaker Zelftest gemaakt door Gemeente Rotterdam. Beantwoord een aantal vragen en wordt getypeerd als Lefgozer, Aanpakker, Slimmerd, Verbinder of Held. Hierbij ontvang je een eigen button met jouw type stadmaker, de perfecte gespreksopener op het Stadmakercongres.

Water als grondstof

Op het dak van winkelcentrum Zuidplein valt ongeveer 30 miljoen liter hemelwater per jaar. Architectenbureau Roffaa stelde de vraag hoe we deze enorme hoeveelheid water op een slimme manier kunnen inzetten. In de studio ‘Dak Winkelcentrum Zuidplein’ verkennen studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst scenario’s waarbij het inzetten van regenwater vanuit drie onderzoekslijnen wordt verkend: water als bron, water als verbinding en water voor natuur.

Kom spelen met de Maas!

Rotterdam bestaat voor 34% uit water. Hoe gaan we dat zo aantrekkelijk mogelijk benutten voor de gebruikers van de rivier? Kom in de hal naar de Maas op schaal en leg jouw drijvende functies neer! Die zijn vast aanleiding voor een mooi gesprek over de toekomst van de rivier en het water in de stad.

De Gemeente Rotterdam en Studio Marco Vermeulen werken samen met een heleboel stakeholders, van havenmeester tot watermaker, aan ‘Het ruimtelijk kader Levendige Rivieroevers’, een analyse, agenda en aanpak voor het gebruik van het water.

Of bouw je een drijvend eiland?
Naast het gebruik van het water op de korte en middellange termijn kijken we ook naar grootse projecten uit de geschiedenis zoals de aanleg van de Nieuwe Waterweg 150 jaar geleden. Is over 150 jaar een drijvende toekomst voor ons weggelegd? In de middag kun je in gesprek met een deskundige van het Marin Instituut.

NAi Booksellers Bookshop

Tijdens het Stadmakerscongres staat NAi Booksellers de gehele dag in de hal met boeken over architectuur, stedenbouw, landschap en design.

METRO010 – een graphic novel over de wereldstad aan de Maas

Een team van bijna veertig Rotterdammers heeft ruim een jaar lang gewerkt aan een buitengewoon rijk geïllustreerd boek. METRO010 kan gezien worden als onderdeel van een keerpunt in het stedelijk transformatieproces. Het boek levert een waardevolle bijdrage aan het gesprek over de identiteit van de stad en snijdt onderwerpen aan waarmee iedereen zich kan identificeren. Stadmaken dat doe je niet alleen, maar samen. METRO010 komt in november in de verkoop, tijdens het Stadmakerscongres krijg je alvast een voorproefje te zien van het boek.

Upcyclemall – prijsvraag boxen

De Upcyclemall is een hergebruikt gebouw op de nieuwe milieustraat aan de Soesterbergstraat. Tot voor kort gebruikte het TNO in Delft een laboratorium dat onlangs is gedemonteerd. Alle vrijgekomen elementen uit dit gebouw vormen de basis voor de constructie van de nieuwe Upcyclemall. Ook waren er in de gevel van het laboratorium 10 boxen aanwezig die gebruikt werden als onderzoeksunits. Deze 10 boxen worden hergebruikt en krijgen een mooie plek in de nieuwe gevel van de mall. Tijdens het Stadmakerscongres wordt er gezocht naar input voor deze boxen.